Warning: session_start(): open(/var/www/www/helysegek.hu/tmp//sess_fi3cpag6cpshenhpqib9vgpd73, O_RDWR) failed: Disc quota exceeded (69) in /var/www/www/helysegek.hu/www/main.php on line 22
Hírek Heves megye - Heves megyei hírterjesztő - Életmód - Allergia-stop mosódióval
Belépés
FõoldalHírekKeresésPartnereinkRegisztrációBelépés

Kegyeleti szolgáltatás Eger

Hirdetés

Hírek
Hevesi hírek
Település hírek
Rózsaszentmárton
Poroszló
Demjén
Füzesabony
Gyöngyös
Gyöngyöspata
Hatvan
Heves
Nagyréde
Szücsi
Vámosgyörk
Zagyvaszántó
Petőfibánya
Eger
Ország-világ
Külföld
Belföld
Gazdaság
Vállalkozói hírek
Gazdasági hírek
Helyi kultúr
Színház
Szabadidő
Egészségpercek
Tudomány & Technika
Sport
Megyei sport hírek
Sporthírek
Kedvencekhez Gyomorégés és a savközömbösítők
2019-03-04 14:25:36

Kedvencekhez Megújult radiológiai osztály Hatvanban
2015-05-22 21:57:41

DXN kávé Kónya Sándor

Hirdetés

Az allergia a szervezet válasza, túlzott reakciója valamilyen anyagra, ételre, vegyszerre. Az allergia a szervezet válasza, túlzott reakciója valamilyen anyagra, ételre, vegyszerre.
2010-09-22 22:03:36

Allergia-stop mosódióval

A fa természetes élőhelye Dél-India, ahol már évszázadok óta termesztik és használják termését. A mosódió a szappanfafélék családjába tartozó indiai Sapindus mucorossi (Soapnut tree-ang) termése. Ez a trópusi és szubtrópusi növény a benne található különleges anyagnak, a szaponinnak köszönheti nevét, ami vízzel érintkezve habzani kezd, és úgy hat, mint a szappan. Ez a jelentős mosóerővel rendelkező anyag nagy koncentrációban (14%) és kiváló minőségben található meg a szappanfa termésének héjában.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének szóvivője, Andacs Noémi elmondta, hogy a mosódióban lévő szaponin – zsíroldó hatásának köszönhetően – eltávolítja a szennyeződést a textíliából, anélkül, hogy a színek veszítenének élénkségükből, vagy hogy kárt tenne az anyag szerkezetében.

Előnye, hogy nem tartalmaz agresszív foszfátokat és tenzideket, vagyis olyan anyagokat, amelyek szennyezik környezetünket, és amelyek az allergiásoknál és különféle bőrbetegségekben szenvedőknél bőrirritációt okozhatnak. Hátránya ugyanakkor, hogy nagy távolságról szállítják Magyarországra, a szállításból adódó széndioxid-kibocsátással hozzájárulva a klímaváltozáshoz.

Tökéletesnek tűnő szer. Mik a gyenge pontjai?

– Mivel nincs tökéletes termék, mindenki eldöntheti, hogy neki melyik szempont mennyire fontos a vásárlásnál. A mosódióhéj kétségtelenül számos vonzó tulajdonsággal bír: a vegyszerek nélküli mosás kíméli a környezetet és a bőrünket is, ráadásul azok is bátran használhatják, akik amúgy érzékenyek a hagyományos tisztítószerekre. A mosáshoz elég néhány héjat egy textiltasakba szórni, majd azt a kimosandó ruhák közé tenni, de a fehér ruhák fehérítő híján idővel beszürkülhetnek.

2003-ban a német fogyasztóvédelmi magazin (www.oekotest.de) keresett választ laboratóriumi vizsgálatban arra, mennyire hatékony a mosódió. Káros anyagot nem találtak benne, ugyanakkor 10 tipikus folttal piszkított pamut vizsgálatakor, egyik-másik foltra semmilyen hatással nem voltak a héjak. Összehasonlításként sima forró vízben mosták ki az anyagokat, és a két mosás eredmény közt alig találtak eltérést, csak a kóla és tojás esetében lettek sokkal halványabbak a foltok a mosódiótól. Bár ezen a teszten a mosódió elégtelenre vizsgázott, mégis nagyon sokat használják kedvező ára és antiallergén tulajdonsága miatt. Sajnos újabb vizsgálatokról, tesztekről nincs információnk. A Tudatos Vásárlók Egyesülete inkább a mosószóda használatát javasolja a fogyasztóknak, ami nem csak természetes anyag, de miután közelebbi országból érkezik hozzánk, mindkét szempontból környezetkímélőnek mondható.

Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa szerint az ekcémás betegek közül sokan használják ezt a természetes mosószert, és még nem találkozott olyannal, akinél a mosódió használata problémát okozott volna. Valószínűnek tartja, hogy a mosódió sem képes minden szennyeződés eltávolítására, de biztos, hogy használói a környezettudatos szemléletet erősítik.

–Általában a biokozmetikumok gyakran nagyon erős illóanyagot tartalmaznak, pl. a körömvirág, ami lehet, hogy pont emiatt nem megfelelő. Azért mert bio és gyógynövényből készült, nem feltétlenül kell egy ekcémás bőrfelületre rákenni. Fontos tudni, előfordulhat, hogy ezek a készítmények tartósítószer nélkül készülnek, nincs bennük konzerválószer, ezért figyelni, hogy meddig lehet felhasználni. Egy átlagos krémet akár hónapokra el félretehetünk, majd nyugodtan újra használhatjuk, de a biokészítménynél ez az idő nagyon rövid, és a levegő flórájától befertőződik, esetleg szemmel nem látható penészgombák, baktériumok jelennek meg benne. Amennyiben így használjuk, károsíthatjuk vele bőrünket.

Miért okozhat allergiát a mosópor?

– Mosópor gyakran okoz különböző bőrreakciókat, de nem mindig tudjuk allergiateszttel bebizonyítani, mi váltja ki ezeket. Azt javasoljuk, hogy a granulátumokat, a mosóporokat inkább folyékony mosószerekre váltsák, mert a szemcsés mosóporok nikkelt és kobaltot tartalmazhatnak, melyek a gyártás során szennyeződésként kerülnek bele, és erős allergénként ismertek. Ezek a legelterjedtebb allergének, melyek az emberek 15-20%-nál okozhatnak panaszokat. Allergiás reakciókat válthatnak ki az erősen illatosított mosóporok, öblítők, valamint a felhasznált, a bőr védőrétegét károsító enzimek is, főleg a kisgyerekeknél, ahol ez a réteg még nem alakult ki teljesen, és a hám is sokkal vékonyabb. A háztartási vegyszerek közül a másik csoport a tisztítószerek, amik a kezünkkel érintkezve a kézirritációt, ekcémát okozhatnak, vagy párolgásukkal a légúti panaszokat. Ide tartoznak a dezodorok is. Akiknél már fennáll az allergia, azoknál ezek fokozhatják, de előfordulhat, hogy pont ennek hatására jelennek meg az első tünetek.

Tehát a mosópor-allergia fokozottan jelentkezik a fémallergiásoknál?

– Igen. A gyártás során a mosóporba kerül a nikkel, a kobaltot, pedig kék színe miatt színezőként használják, így nagyon sok termékben megtalálható. A fémallergia a civilizált társadalmakban a vezető allergia. A nők ebből a szempontból a legveszélyeztetettebbek, hiszen a bizsutárgyakat már az óvodások is a fülükben, nyakukban hordják.

Fémallergia nem múlik el, tünetei súlyosbodhatnak. Lehet egy fémallergiás tünetmentes?

– A fémek erős allergének, tudnunk kell, hogy a szervezetünk memóriája megőrzi, mi az, amire hevesen reagált, és amint ismét találkozik az anyaggal, megint egy túlzott reakciót indít heves antitest-termeléssel. Általában ezek a kontakt-allergiák nem javulnak, de fenn lehet tartani tünetmentes állapotot, ha elkerüljük a fémeket, de önmagában attól, hgy nem hordunk évekig bizsut, nem sem múlik el. Eltérő fokozatai lehetnek, pl. ha nagy bőrfelülettel érintkezik a fém, akkor nyilván hevesebb reakciót vált ki a szervezetből. Lehetséges, hogy egy ideig csak ott jelenik meg a reakció, ahol a bőr a fémmel érintkezett, de egy idő után akár az egész testfelületre kiterjedő ekcémás reakciót is okozhat.

Mikortól vegyük komolyan az allergiát?

– Erősebb tisztítószereknél javasolni szoktam gumikesztyű alkalmazását, de ha valaki észreveszi, hogy bizonyos készítmények használata után pl. egy ablaktisztítás után hámlik a keze, ez már lehet, hogy egy kezdeti allergiás reakció. Érdemes megelőzni, mert ha már kialakul, nem múlik el.

A kisgyerekeknél megjelenő ekcémás kiütések hátterében állhat genetikai ok, de a gyulladást minél előbb meg kell szüntetni, majd a tünetmentes állapot fenntartása a cél. Mostanában a szülők gyakran ellenzik a szteroid tartalmú gyógykenőcsök használatát, pedig ezzel gyorsan megszüntethető a gyulladás, és a pár napig tartó célzott kezelés során semmilyen káros hatás nem éri a gyermeket. A gyulladáscsökkentés nélkül akár hetekig is elhúzódhat a gyógyulás, regenerálódás, és a tünetek megjelenésekor a sérült bőrfelületen más egyéb anyagok is felszívódnak éa allergizálhatnak. Érdemes a tüneteket gyorsan megszüntetni és megfelelő fenntartó és bőrápoló kezelést alkalmazni.

Ha tudatosan figyeljük szervezetünk válaszát, akkor sem biztos, hogy elkerüljük az allergia kialakulását, de mindenképpen felfedezzük, mi válthatja ki. Ezt komolyan kell venni, mert nem tudhatjuk, hogy mikor lesz a következő reakció és mennyire lesz súlyos.

Forrás: 168ora.hu


reklám

Amennyiben a mosódió felkeltette az érdeklődését hívja a 06 20 456 8680-as számot!

Nyomtatóbarát változat | Barátomnak küldöm |

Hirdetés

Követők
Oldal kedvelés

Kedvencekhez Gyomorégés és a savközömbösítők
2019-03-04 14:25:36

Kedvencekhez Megújult radiológiai osztály Hatvanban
2015-05-22 21:57:41


Kedvencekhez 11564 - Gyomorégés és a savközömbösítők


Autószerelés Galgahévíz


Kegyeleti szolgáltatás Eger

DXN kávé Kónya Sándor

developed by Centrumnet Systems

Warning: Unknown: open(/var/www/www/helysegek.hu/tmp//sess_fi3cpag6cpshenhpqib9vgpd73, O_RDWR) failed: Disc quota exceeded (69) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/www/helysegek.hu/tmp/) in Unknown on line 0